Logo Stowarzyszenia Pomocy Osobom Niepełnosprawnym Larix im. Henryka Ruszczyca

Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym "Larix"
im. Henryka Ruszczyca
Organizacja Pożytku Publicznego KRS 0000163353

Larix

Dla bibliotek

Do pobrania

Materiały dla bibliotek wypożyczających niewidomym czytelnikom urządzenie Czytak Plus

Zapraszamy do zapoznania się z materiałem, który zawiera najważniejsze informacje dotyczące obsługi urządzenia Czytak Plus. Instrukcja do pobrania zawiera także informacje dla bibliotekarzy, jak nagrywać książki na kartę pamięci urządzenia.

Pobierz >>>

Katalog zbiorów Stowarzyszenia "Larix"

Katalog zawiera wszystkie cyfrowe książki mówione nagrane przez Stowarzyszenie "Larix" dla osób niewidomych i słabowidzących. Obecnie katalog zawiera 2990 pozycji.

Pobierz katalog według sygnatur (wersja PDF)

Pobierz katalog według sygnatur (wersja Excel)

Pobierz katalog wg autora (wersja PDF)

Pobierz katalog wg tytułu (wersja PDF)

Aktualizacja z dnia 30.09.2023 r.

Materiały dla bibliotekarzy

Zapraszamy do zapoznania się z materiałami przygotowanymi przez prelegentów na warsztaty edukacyjne dla bibliotekarzy. Warsztaty te odbyły się w roku 2015 w siedzibie naszego Stowarzyszenia i zostały zrealizowane ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego. Materiały te będą szczególnie przydatne bibliotekom, które współpracują ze Stowarzyszeniem. Zachęcamy do ich przeczytania także bibliotekarzy, którzy mają kontakt z osobami niepełnosprawnymi oraz cyfrową książką mówioną. Wśród materiałów prezentujemy doświadczenia Książnicy Beskidzkiej, która posiada bogaty zbiór księgozbioru przeznaczonego dla osób niepełnosprawnych. Biblioteka ta prezentuje szczegółowe informacje dotyczące katalogowania książek i swoje spostrzeżenia dotyczące cyfrowych książek mówionych.

Materiały powarsztatowe:

Logo PFRON

Logo MKiDN
Logo NCK
Logo Mazowsze
Logo Muzeum Historii Polski

© Copyright by Stowarzyszenie Pomocy Osobom Niepełnosprawnym "Larix" im. Henryka Ruszczyca